Melhus VGS > Aktiviteter > Arkivet > Melhuselever på Euroean Youth Parliament i Hamburg

Melhus Videregående Skole og EYP

Melhus videregående skole har deltatt i sesjoner ved European Youth Parliament (EYP) tre ganger. Disse er lagt opp slik at man først deltar på nasjonal sesjon, og derfra blir fire skoler utplukket til å være med på de store europeiske sesjonene som holdes vår og høst, noen få andre skoler kan bli invitert til mindre sesjoner i et europeisk land.

I 2002 kom Melhus videregående skole med til europeisk sesjon i Torino, og i 2005 til Bari.

Ved den siste nasjonale sesjonen i Tromsø i september 07, ble Melhus ”slått på målstreken”, vi kom ikke med til den store europeiske sesjonen, men ble invitert til Hanse-Baltic Forum i Hamburg. Her er jury-uttalelsen som Melhus-delegasjonen fikk:

Melhus (DROI)

We very much appreciated the contribution you made to the session. The input each of you made in committee work was absolutely invaluable, be it your fresh ideas, your constructive interjections, your deep sense of conscience or the incredibly strong grasp of the facts you displayed. Indeed, following on from your performance in committee work, we were sorry not to hear as much from you in general assembly, but when you did contribute it was always thoughtful. Throughout the session, it was clear all four of you worked very hard but nonetheless you always kept smiling and shared a really good team spirit. We hope you will take away a really positive experience from your time in Tromsø and one which you can build on – and for our part, we are happy to commend you for future involvement in EYP, which we know you will very much enjoy and gain from.

Det er mulig Frida, Marit, Ingvild og Malin var litt for preget av Eggen-filosofi; de var flinke til å gjøre andre gode! General Assembly er en hårfin balansegang mellom å framheve seg selv og slippe andre til. Men om en 10-dagers sesjon i Dublin glapp, reiste vi glade og forhøyde til fire dagers sesjon i Hamburg.

Her startet det som vanlig på alle EYP-sesjoner med teambuilding. Flere timer gikk som en røyk, og så var det bare å flå av seg sportstøyet og kle seg om til Euro-village. Hvert land skulle ha med mat fra hjemlandet, og så gikk alle rundt og forsynte seg og kommenterte. Den norske maten ble godt mottatt!  To russiske gutter kom bort til meg og sa høytidelig at de ikke hadde innbilt seg at det kunne finnes en så god smak i verden som smaken av norsk røykelaks. Lefsene og klingen som mormora til Frida hadde bakt, var borte før vi fikk snudd oss rundt. En ung mann fant lykken ved bordet vårt: Flatbrød med geitost og multesyltetøy! Yum-yum. Vi prøvde å lære opp folk til kombinasjonen Kornmokjeks og geitost, men noen tviholdt på flatbrødet. Egentlig skulle vel Eksportrådet eller noe slikt ha sponset oss, for dette var markedsføring! Vi er i alle fall glade for det vi fikk med fra Eidsmo og Tine.

Sitat fra internavisa:

The crowd slowly moved to the left, to the Norwegian table. “I’ve always been a salmon-lover but this is absolutely the best salmon I’ve ever eaten in my life,” Stefan said with a euphoric smile on his face. Even for veggies like myself the Norwegian food was amazing. Brown goat cheese, somewhere in between a caramelly cream cheese and some salty, goaty, delicious thing.

Buffeten!

Så fulgte to dager med hardt komité-arbeid for elevene med ikke slett så hard fest om kveldene. For lærerne var det sightseeing, muséer og den slags.

Søndag var det General Assembly i en gammel, ærverdig sal i Hamburg Rådhus. De forskjellige komitéene la fram resolusjonene sine, og måtte så forsvare dem mot angrep fra de andre. Det føltes ikke så lite staselig å være lærer på pressebenken og høre Ingvild fra Brekktrøa lese opp punktene i sin komités resolusjon på et engelsk som burde få alle hennes tidligere engelsklærere til å gråte av glede, høre Frida fra Korsvegen med publikumskontakt og fast stemme framføre sin ”sum up speach”, se og høre Marit og Malin skride verdig mot nærmeste mikrofon for å oppklare spørsmål og forsvare sine resolusjoner. Og dette var selveste talerstolen i Hamburg Rådhus!

General Assembly

Talerstolen

Dagen etter var det reportasje i Hamburg Abendblatt og i nyhetssendingen til Nord-Deutsche Rundfunk. TV-kameraet hadde greid å fange inn Tom fra Levanger akkurat idet øynene gled igjen, men her er Tom i godt selskap. Selveste Kongen har også blitt tatt i å duppe av når talene blir for mange. Noen langvarig lur ble det nå ikke, for det var stor aktivitet, også blant våre venner fra nord-fylket.

Søndag kveld var alt over. Vi gikk og spiste sammen med svenskene og ble deretter rammet av den kjente lidelsen PED, Post EYP Depression.

Og hva er så dette EYP som ikke så mange utenforstående har hørt om?

EYP ble etablert i 1987 under beskyttelse av Europarådet og EU. Sekretariatet ligger i Oxford. Heinz Swarzkopf Stiftung (de med hårproduktene) er en betydelig sponsor, og det bevilges også Socrates-midler via EU. De vel 30 deltakerlandene yter også tilskudd, i Norge via Statens Utdanningskontor i Vest-Agder. Norge kom for første gang med i 1995.

De som en gang har deltatt på en sesjon, inviteres til å bli med i veteranorganisasjonen EYPNAA. Denne står for det praktiske arbeidet ved nasjonal uttakssesjon. Den neste arrangeres i september i Lillehammer og nye kandidater oppfordres til å melde sin interesse!

Karen Ludvigsen

Kontaktlærer EYP