Melhus VGS > Fagtilbud > Studiespesialisering > Elever

Elever

Robin Fissum, 3STB:

Robin Fissum i 3STB har i høst vært student på IME-fakultetet på NTNU i tillegg til å være elev ved Melhus Videregående skole. Robin har vært fast «inventar» i biblioteket, der han har brukt tida på den store interessen; ren matematikk.

Hva er det egentlig du har gjort?

Jeg har studert og før jul tatt eksamen i MA 6301 Tallteori (7,5 studiepoeng) ved Institutt for Matematiske fag ved NTNU. Undervisningen var lagt opp som to helgesamlinger med forelesninger. I tillegg var det undervisning på nett fra NTNU. Hver uke måtte jeg levere en øving, og det kreves åtte godkjente øvinger for å få gå opp til eksamen. Det er likevel en fordel å levere alle øvingene.

For å få lov til å melde seg opp som student i matematikk mens man går på videregående, kreves det karakteren 5 eller 6 i R1 og R2, et anbefalingsbrev fra en lærer, og en veileder på skolen. Veilederen min har vært Lars Klingen, og Hege Sivertsen skrev anbefalingsbrevet. I tillegg tok jeg eksamen i Matte X i fjor, og det var en stor fordel å ha. For å få tid til matematikkstudier i år, gjorde jeg ferdig R1/R2/Matte X på vg2.

Har du meldt deg opp i kurs denne våren også?

Nei, nå skal jeg konsentrere meg om å fullføre vg3 her. Jeg har ikke meldt meg opp i noen fag, men studerer analyse og algebra på egen hånd. Jeg forbereder meg til studier seinere. Jeg ønsker å komme raskt i gang med studiene. Matematikk er for meg en interesse, en hobby og en livsstil. Jeg ønsker å fortsette å forske og arbeide med rein matematikk i framtida.

Du sitter mye og regner i fritida di. Hvordan har andre elever her reagert på dette?

Noen skjønner ikke at jeg gidder dette, men mange synes det er tøft også. Jeg har muligens motivert andre til å gjøre liknende ting. Da jeg på vg1 fikk høre om Matte X, ville jeg prøve dette. Jeg hadde hørt om muligheten for å studere av elever fra byen som hadde gjort noe tilsvarende. Jeg ville gjøre det, og skulle klare det. Det er litt dumt at mange kun velger to realfag på vg2 og vg3, fordi de er redde for «tung» belastning. Fagene griper inn i hverandre, så man kan gjerne velge flere, om man er interessert i å gå videre den veien.

For dem som har lyst å gjøre som deg: Hvordan er det å studere?

Det er mer fokus på detaljer i studiene. Man må lære og kunne bruke formler. Man lærer løsningsmetoder, og må være veldig flink til å jobbe selvstendig. For å få til det må man utarbeide en del rutiner. Jeg har oppdaget hvor mye tid det går an å kaste bort på «uvesentligheter» som sosiale medier. Man kunne heller bruke tida på å lære seg nye ting. Studiene tvinger deg til å selv finne ut av hvordan du lærer, og lære seg selv teknikker som fungerer. I kurset jeg tok var det en eksamen på fire timer. Her fikk jeg kun bruke en «gammeldags», lite avansert kalkulator, blyant og papir. Ellers var det ingen hjelpemidler.

Hvordan gikk eksamen, da?

Den gikk veldig bra. Svært fornøyd!