Melhus VGS > Forsideelementer > 3PB på Arkivsenteret

3PB på Arkivsenteret

På jakt etter røtter

Elever fra Melhus videregående skole på Arkivsenteret på Dora for å finne slekta si.

Påbyggingsklassen ved Melhus videregående skole besøkte Arkivsenteret på Dora fredag 5.2.16 sammen med historielærer Beate Haugberg og norsklærer Anne Tronvold. Hans Nissen ved Arkivsenteret tok imot dem og ga elevene en orientering og omvisning i arkivene. Her er det flere tusen hyllemeter med gamle bøker og dokumenter. Noe av materialet er digitalisert og elevene fikk hjelp til å søke etter gamle slektninger i dette. Hjelperne var medlemmer fra DIS-Slekt og data, en forening for slektsforskere som samarbeider med Arkivsenteret med å hjelpe besøkende til å finne sin slekt.

Det er ikke lett å lete. Navn har blitt skrevet på forskjellig måte, og folk har flyttet på seg. Noe er søkbart digitalt, mens mye materiale må en bare bla seg gjennom. Den gamle håndskriften var ikke like lett å lese for alle elevene. Noen av elevene fant ikke så mye informasjon om sine aner, andre fant mer. Noen fant navn på søsken til beste- og oldeforeldre. En fant til og med bilde av oldeforeldrene sine!

Beate Haugberg forteller at hun har personlig interesse av å lete etter informasjon om slekten sin og synes det er viktig at ungdommene kjenner sine røtter. Elevene skal etter besøket på Arkivsenteret presentere det de har funnet for klassen.

Elevene i sving med å lete opp slekt i de digitale basene

Gina Melissa Berger fikk hjelp av leder for DIS-Slekt og data i Sør-Trøndelag, Arne Lie, til å finne bilder av oldeforeldrene sine.