Melhus VGS > Forsideelementer > MILJØDAG FOR VG2 OG VG3 25.10.2016

MILJØDAG FOR VG2 OG VG3 25.10.2016

VELKOMMEN TIL MILJØDAG!

Hvis vi ser på verden som en landsby der det bor 100 mennesker,

vil den se omtrent slik ut:

Der vil være 60 mennesker fra Asia, 11 europeere, 14 fra Sør- og Nord-Amerika og 15 afrikanere. 50 vil være kvinner, og 50 vil være menn. 31 vil være kristne, 69 vil være ikke-kristne, og av dem vil 23 være muslimer. 80 vil være heteroseksuelle, 11 vil være homoseksuelle. 56 personer vil tjene 15-80 kr dagen, 6 vil tjene mellom 400 og 720 kr. 1 menneske tjener mer enn 720 kr dagen. 1 menneske vil kontrollere 50 % av landsbyens rikdom. 23 mennesker har ikke tak over hodet. Bare 7 har utdanning ut over grunnskole. 14 av menneskene i landsbyen kan ikke lese, 25 har ikke mobiltelefon og 56 har ikke internettilgang.

I  VÅR  VERDEN

I dag er det 193 stater. De fattigste 101 statene produserer 0,2 – 2,9 tonn CO2 pr innbygger, mens i de rikeste 37 produseres 7 – 43 tonn pr innbygger.

CO2 er en av de viktigste årsakene til global oppvarming, en klimaendring som rammer fattige land i sør sterkere enn velstående land i nord. Livsstil og forbruk i vår del av verden bidrar til klimautslippene og global oppvarming.

Det kan vi gjøre noe med!

«Det vi trenger nå er ikke først og fremst skolegang for å lære de fattige i utviklingslandene å lese og skrive, men en omskolering av de rike i nord» (Sibusiso M Bengu, utdanningsminister under Mandela)

PÅ MILJØDAGEN 25. OKTOBER 2016
for VG2 og VG3

Klassene skal ha en halv skoledag, noen før og noen etter lunsj. Timeplanen for dagen er slått opp på skolen.

Programmet har 5 deler:

DOKUMENTARFILMEN «Wind of Change» (40 min) av den norske regissøren Julia Dahr. Filmen viser klimaendringer slik bonden Kisilu i Kenya opplever dem.

v FOREDRAG (30 min) ved Mari Bremnes Ese fra organisasjonen Framtiden i våre hender

v EN OPPGAVE (ca 45 min) klassen skal løse og presentere på slutten av sin miljødag

v KREATIV OPPGAVE (ca 20min) med bøker i biblioteket

v Korte PRESENTASJONER i auditoriet

Bilder fra miljødagen kan du se HER.